Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τι φέρνει το 2011?

  Πρίν λίγες μέρες έκλεισε ο φάκελος 2010 και άνοιξε ένας νέος.Και υποδεχτήκαμε το 2011( μαζί και τη νέα δεκαετία).Τι φαίνεται,όμως,στον ορίζοντα για τη νέα χρονιά? 2 πράγματα φαίνονται καθαρά από τώρα:
  1. να αυξάνεται,δυστυχώς,ο αριθμός των ανέργων.Το Μάιο του προηγούμενου έτους η ανεργία έφτασε το 12%,ενώ π.χ το  8,5% το Μάιο 2009 το ποσοστό άγγιξετο  8,5% και 11,9% τον Απρίλιο 2010 το 11,9%.Στο 14,3% προβλέπεται να φτάσει το ποσοστό ανεργίας το 2011, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ΓΣΕΕ (μάλιστα...)εκτιμά ότι το ποσοστό θα εκτιναχθεί στο 20%. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεργίας του 1960, ενώ η αγοραστική δύναμη επιστρέφει στο 1984.
  2. να ανακοινώνονται κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ(λές και τα περσινά δεν ήταν αρκετά).
  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα,η απόπειρα της "σοσιαλιστικής" κυβέρνησης να απελευθερώσει κάποια κλειστά επαγγέλματα.Τον Φεβρουάριο αναμένεται να ψηφισθεί νομοθεσία που θα απελευθερώνει τουλάχιστον 150  μέχρι σήμερα κλειστά επαγγέλματα. Η νομοθεσία αυτή θα αποσύρει οριστικά κανονισμούς και διατάξεις που ρυθμίζουν μια σειρά από υπηρεσίες, από τα γεωγραφικά όρια, τις ελάχιστες αμοιβές, έως τον αριθμό των αδειών που εκδίδονται κάθε χρόνο.Το κέντρο βάρους πέφτει σε μια σειρά βασικών τομέων, όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, κ.ά. όμως οι επιπτώσεις  των μέτρων θα συνταράξουν το σύνολο της οικονομίας της χώρας.
  • Άλλο παράδειγμα,ο νέος-νόμος πλαίσιο για την παιδεία που αποσκοπεί ,κυρίως,στην κατάργηση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται κι άλλο η μέση,ελληνική οικογένεια.
  • Επίσης,το μνημόνιο για την υγιεία,προβλέπει-μεταξύ άλλων-αύξηση στα νοσήλια,την επιβολή 5 ευρώ (από 3) στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγιείας,τη μη κάλυψη εργαστηριακών εξετάσεων,την καθιέρωση και αύξηση των εισφορών στον κλάδο της υγιείας,τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και τις πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία και στην ολοήμερη λειτουργία.
      Αυτά τα 2 γεγονότα,αναμένεται-και επιβάλλεται-να προκαλέσουν κοινωνικές αναταράξεις.Άτομα κάθε ηλικίας δεν πρέπει να μείνουν απαθή,αλλά να αντιδράσουν.Να κινητοποιηθούμε όλοι για να εκδηλώσουμε την αντίθεσή/δυσαρέσκεια/οργή μας στα νέα μέτρα που έρχονται με το 2011.Γιατί αυτά τα μέτρα επιβαρύνουν κι άλλο τα μέσα και κατώτερα κοινωνικά στρώματα,και όχι τους πλούσιους.Τα μέτρα αυτά έρχονται και μας δείχνουν με τον πιο φανερό τρόπο ότι την κρίση θα την πληρώσουν-και πάλι-οι απλοί πολίτες και όχι οι έχοντες.Κι αυτό δεν πρέπει να περάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου